Слатко од зелени смокви
Состојки
- 2 кг. зелени смокви
- 5,4 кг. шеќер, во рецептот ми стои 6 кг., меѓутоа и вака е одлично
- 20 гр. лимонтус
- 2 лимони
- 3 ванили
- 1 лажица путер
Подготовка
Највкусното и најомиленото слатко за мене. Сигурна сум и на многумина од вас.
Подготовка:
1. Смоквите се мијат, се потсекуваат кај рачките, ѓи засекувам во вид на крвче на местото кај рачката.
2. Се ставаат во сад, ги налевам со лимонтус, растворен со малку вода и дополнувам со вода да ги покрива. Така стојат 15 мин..
3. Потоа се започнува со зовривањето во 9 води. Од моментот кога ќе почнат да вријат, се варат 5 мин.
Се истура водата, се плакнат со ладна вода и се повторува постапката 9 пати. Се оставаат убаво да се исцедат.
4. За тоа време се вари густ сируп. Шеќерот се налева со вода колку да го покрие и се вари додека убаво згусти, бидејќи по додавањето на смоквите ќе се разреди од водата што ќе ја пуштат.
5. Се додаваат смоквите и се вари уште околу 40-45 мин., т.е. додека шербетот добие убава густина.
Кога ќе зовријат се додава путерот, тој видно го намалува создавањето на пената и смоквите имаат сјај.
При крај се додаваат ванилите и круговите лимон. Да повари уште 5 мин. и се трга од оган. Се тестира на тацна за густината.
6. Го собирам жешко во жешки тегли.
Малку повеќе работа, ама се исплаќа кога се ужива во неговата конзумација!