Торта со маскарпоне и рум
Состојки
- 250гр. брашно
- 250гр. маскарпоне
- 220гр. шеќер
- 4 јајца
- 15гр. пециво
- 1 полна лажица инстант кафе
- 2мл. рум екстракт
- За посипување- по потреба шеќер во прав
Подготовка
Подготовка:
1. Извадете го маскарпонето од фрижидер и оставете го да отстои 30 минути на собна температура. Изматете ги пенесто јајцата и шеќерот. Матејќи со најмала брзина, додавајте го постепено маскарпонето. Потоа постепено додајте го и просеаното брашно измешано со пецивото. На крај додајте го кафето и румот и измешајте со шпатула или дрвена лажица.
2. Изматената смеса ставете ја во округол калап (20цм- премачкан со масло и набрашнет). Печете на 175 степени, околу 45 минути. Отавете ја тортата да олади, па посипете со шеќер во прав.