Испечати

Торта со маскарпоне и рум

Торта со маскарпоне и рум

Состојки

  • 250гр. брашно
  • 250гр. маскарпоне
  • 220гр. шеќер
  • 4 јајца
  • 15гр. пециво
  • 1 полна лажица инстант кафе
  • 2мл. рум екстракт
  • За посипување- по потреба шеќер во прав

Подготовка

Подготовка:

1. Извадете го маскарпонето од фрижидер и оставете го да отстои 30 минути на собна температура. Изматете ги пенесто јајцата и шеќерот. Матејќи со најмала брзина, додавајте го постепено маскарпонето. Потоа постепено додајте го и просеаното брашно измешано со пецивото. На крај додајте го кафето и румот и измешајте со шпатула или дрвена лажица.

2. Изматената смеса ставете ја во округол калап (20цм- премачкан со масло и набрашнет). Печете на 175 степени, околу 45 минути. Отавете ја тортата да олади, па посипете со шеќер во прав.