Пита со капини
Состојки
- користена чаша од 200 мл, но можи и од 250 мл
- За тесто
- 2,5 чаши брашно
- 125 гр путер или маргарин
- 1/2 лажиче сол
- 1 лажиче шеќер
- 7-8 лажици ладна вода
- 1/3 лажиче прашок за печење
- За фил
- 6 чаши капини
- 1/4 чаша брашно
- 1/2 чаша шеќер
- 1/4 лажиче цимет
- 2 лажици масло или стопен путер
- 3-4 пакетчиња лимон шеќер
- За премачкување
- 1 јајце
- 1 лажица млеко
Подготовка
Подготовка:
1. Од наведените состојки измесете глатко тесто.
2. Тестото поделете го на два малку различни, по големина, дела и оформете ги во топки.
Поголемата расукајте ја во круг и обложете ја во намастена и набрашнета тава за тарт по дното и по страните. Ставете ја тавата и останатото тесто во фрижидер околу 20на мин.
3. Во меѓувреме спремете го филот, кој оди многу брзо и лесно, сиров.
Едноставно измешајте ги сите состојки и почекајте до времето на ладење на тестото.
4. Потоа, ставете го врз расученото тесто и убаво распоредете го, па расукајте ја и другата топка тесто и покријте одозгора.
5. Печете во загреана рерна на 190С околу 30на минути.
6. Печената пита кога ќе подизлади извадете ја на решетка да се доизлади и потоа поросете ја со шеќер во прав.
Забелешка: Питата можe да ја спремите и со друго црвено, т.е. зрнесто овошје, како на пример, малини, боровикни, микс од црвено овошје и сл. Со капините се покажа особено вкусна.