Испечати

Пита со капини

Пита со капини

Состојки

  • користена чаша од 200 мл, но можи и од 250 мл
  • За тесто
  • 2,5 чаши брашно
  • 125 гр путер или маргарин
  • 1/2 лажиче сол
  • 1 лажиче шеќер
  • 7-8 лажици ладна вода
  • 1/3 лажиче прашок за печење
  • За фил
  • 6 чаши капини
  • 1/4 чаша брашно
  • 1/2 чаша шеќер
  • 1/4 лажиче цимет
  • 2 лажици масло или стопен путер
  • 3-4 пакетчиња лимон шеќер
  • За премачкување
  • 1 јајце
  • 1 лажица млеко

Подготовка

Подготовка:

1. Од наведените состојки измесете глатко тесто.

2. Тестото поделете го на два малку различни, по големина, дела и оформете ги во топки.
Поголемата расукајте ја во круг и обложете ја во намастена и набрашнета тава за тарт по дното и по страните. Ставете ја тавата и останатото тесто во фрижидер околу 20на мин.

3. Во меѓувреме спремете го филот, кој оди многу брзо и лесно, сиров.
Едноставно измешајте ги сите состојки и почекајте до времето на ладење на тестото.

4. Потоа, ставете го врз расученото тесто и убаво распоредете го, па расукајте ја и другата топка тесто и покријте одозгора.

5. Печете во загреана рерна на 190С околу 30на минути.

6. Печената пита кога ќе подизлади извадете ја на решетка да се доизлади и потоа поросете ја со шеќер во прав.

Забелешка: Питата можe да ја спремите и со друго црвено, т.е. зрнесто овошје, како на пример, малини, боровикни, микс од црвено овошје и сл. Со капините се покажа особено вкусна.