Кулич-Руски велигденски благ леб со суво грозје
Состојки
- 700 гр Брашно
- 2 2 јајца
- 2 Ванила
- 200 гр Суво грозје
- 200 мл Млеко
- 1 Квасец
- 150 гр Путер
- 120 гр Шекер
- 1 лажиче Сол
- 1 Портокал
- 200 гр бело чоколадо
Подготовка
Ова е смеса за три благи леба.
1. Тестото просеете го во сад и додајте сол, шекер и сув квасец.
2. Изматете ги јајцата, растопете го путер и стоплете го млекото.
3. Во брашното додајте ги јајцата, сокот од портокал, путерот и млекото, па замесете тесто. Во тестото додајте го сувото грозје и ренданата кора од портокал. Оставете го тестото на еден саат да стаса.
4. Стасаното тесто поделете го на три дела. Ставете го во калапи 12 см. или во потесни мали тенџериња. Оставете ги на топло место да стасаат.
5. Печете во загреана рерна на температура од 200 степени, 10 минути, а потоа намалете на 180 степени и печете уште 35 минути.
Готовите колачи прелијте ги со бело чоколадо и посипете ги со шарени украсни трошки.