Испечати

Колач со шумско овошје и какао крема (посно)

Колач со шумско овошје и какао крема (посно)

Состојки

  • Бисквит тесто
  • 1+1/4 чаша(од 200мл) брашно
  • 1/2 лажица какао
  • 1/3 лажица пециво
  • 2/3 чаша шеќер
  • 2/3чаша газирана вода
  • 3 лажици масло
  • Какао крема
  • 375мл. млеко од соја и ориз
  • 4 лажици кафеав шеќер
  • 70гр компиров скроб
  • 3 лажички какао
  • 1мл. екстракт од рум
  • Овошен дел
  • 200гр. замрзнато шумско овошје
  • 2 лажици кафеав шеќер

Подготовка

Бисквит тесто:

1. Во сад измешајте брашно, пециво и какао. Додадете шеќер, газирана вода и масло. Измешајте убаво со жица за матење.

2. Истурете ја смесата во округол калап (26см), премачкан со масло и набрашнет. Печете на 180 степени, 15 минути.

Какао крема:

1. Измешајте скроб, какао и шеќер со малку млеко.

2. Остатокот од млеко малку загрејте го па додадете ја растворената смеса од густин, шеќер и какао. Мешајте со жица додека кремата се згусти. Оставете да се олади па додадете рум екстракт.

Овошен дел:

1. Во мал, нелеплив сад на оган ставете замрзнато шумско овошје и шеќер. Мешајте на тивко додека се згусне.

2. Во чинија за сервирање ставете го бисквит тестото и премачкајте со овошниот дел(сеуште топол). Кремата ставете ја во шприц и нанесете ја врз овошниот дел.

Украсете по желба.