Палачинки со шунка и кашкавал во бешамел сос
Состојки
- Состојки за палачинките
- 2 јајца
- 1 лажичка сол
- 1 лажичка оригано
- 12 лажици брашно
- 3 лажици зејтин
- 1/2 прашок за пециво
- 400 мл млеко
- Состојки за бешамел сос
- 2 лажици зејтин
- 2 лажици путер
- 2 лажици брашно
- 1 лажичка црн бибер
- 100 гр тврдо сирење
- 500 мл млеко
- Состојки за филување на палачинките
- 300 гр шунка (16 парчиња шунка)
- 300 гр кашкавал
Подготовка
1. За подготовка на палачинките се матат јајцата заедно со солта и ориганото. Се додава брашното, млекото, пецивото и зејтинот. Се мати смесата. Од смесата се печат 8 палачинки во тава број 28.
2. За бешамел сосот на оган ставаме 2 лажици зејтин, 2 лажици путер и откако ќе се загреат, се додава брашното, се меша постојано и се полева 500 милилитри млеко. Се меша додека да се згусне сосот и се додава црн пипер и сирењето рендано на ситно. Кратко мешаме и тргаме на страна.
3. Секоја палачинка се премачкува со една лажица од бешамел сосот, врз тоа се ставаат 2 парчиња шунка, одозгора се става рендан кашкавал. Се замотува палачинката со тоа што двете страни се преклопуваат странично за да не испага филот при печењето . Се редат во подмачкако тавче. Врз нив се полева останатиот бешамел сос и малку рендан кашкавал, се поросува со оригано. Палачинките се запекуваат на 200 степени околу 15 минути за да поруменат.
Со ручекот оди и добро бело вино