Испечати

Италијански намаз од лук и путер

Италијански намаз од лук и путер

Состојки

  • 150 г омекнат путер
  • 1 и половина главица чистен лук
  • 3 полни лажици пармезан
  • 1 лажица павлака
  • малку сол
  • сушен магдонос по желба

Подготовка

Намазот е превкусен и буквално оди со секакво јадење. Може да си го мачкате самостојно на лепче, може да го сервирате во мала количина со главното јадење.  Одлично оди со месо или со риба - изборот е ваш. Италијаните го јадат со свеж леб, го ставаат во тестенини додека се топли или врз парче стек. Нешто како ние што јадеме плескавица со кајмак.

Подготовка:
Сите состојки се ставаат во блендер и се блендираат се додека состојките не се соединат убаво. Намазот се чува во мала тегличка во фрижидер иако не верувам дека ќе ви издржи повеќе од еден ден.

На здравје.