Сирењачи
Состојки
- 500 мл. млеко
- 1 јајце
- 2 лаж. шеќер
- 1 лаж. сол
- 1 свеж касец
- 100 мл. масло
- 1-1200 кг. брашно
- 50 гр. путер за премачкување
- 2 жолчки
- 2 лаж. млеко
- фил
- 300 гр. сирење
- 2 јајца
- сусам
Подготовка
1. Се замесува тесто од млеко, јајце, сол, шеќер, квасец, брашно и масло.
2. Тестото се остава да нарасне околу 10 минути, па потоа се дели на топчиња. Секое топче е расукува правоаголно, се полни со фил и се формира како полжавче. Се става на намастен плех. Се покрива плехот со крпа, па се остава така да отстои околу еден час.
3. Одозгора се премачкува со жолчка и млеко. Може да ставите и сусам. Потоа се пече околу 30 минути во загреана рерна на 200 степени. Печени се премачкуваат со путер.
На здравје!!!