Испечати

Сирењачи

Сирењачи

Состојки

  • 500 мл. млеко
  • 1 јајце
  • 2 лаж. шеќер
  • 1 лаж. сол
  • 1 свеж касец
  • 100 мл. масло
  • 1-1200 кг. брашно
  • 50 гр. путер за премачкување
  • 2 жолчки
  • 2 лаж. млеко
  • фил
  • 300 гр. сирење
  • 2 јајца
  • сусам

Подготовка

1. Се замесува тесто од млеко, јајце, сол, шеќер, квасец, брашно и масло.

2. Тестото се остава да нарасне околу 10 минути, па потоа се дели на топчиња. Секое топче е расукува правоаголно, се полни со фил и се формира како полжавче. Се става на намастен плех. Се покрива плехот со крпа, па се остава така да отстои околу еден час.
3. Одозгора се премачкува со жолчка и млеко. Може да ставите и сусам. Потоа се пече околу 30 минути во загреана рерна на 200 степени. Печени се премачкуваат со путер.

На здравје!!!