Испечати

Паста маринара

Паста маринара

Состојки

  • 1 тегла маринара сос
  • 500 гр тестенини
  • 1 лажиче буковска пипер
  • 1 лажиче црн бибер
  • 1 лажиче сув босилек
  • 1 лажиче оригано
  • 1/2 кромид
  • по потреба и вкус масло и сол
  • 180 гр кисела павлака
  • 200 гр сувомесно
  • 150 гр моцарела или младо кравјо сирење

Подготовка

Испробан рецепт за превкусна паста од италијанската кујна.
Брзо се прави, како повеќето рецепти со тестенини па ќе имате вкусна вечера или малку помрзлив ручек за брзо време.

1. Тестенините сварете ги стандардно како секогаш.
2. Исцедете ги, ставете им малку масло, буковец, босилекот, ориганото и биберот (може и малце лукче во прав ако баш сте љубител на таа арома). Нека отстојат малку во зачините, некои 15 минути.
3. Кромидот пропржете го добро на загреано масло во поголема тава. Додадете го сувомесното, сецкано или рендано. Пропржете убаво да се соедини се. Додадете ја маринарата и нека проврие малце на потивок оган. Потоа додадете ја киселата павлака и моцарелата. Промешајте да се соедини убаво се, сирењето да се истопи.
4. Тргнете на страна и додадете ги тестенините. Промешајте и ставете малце да се потпечат, пред да ги послужите.
На здравје.