Испечати

Француски еклери

Француски еклери

Состојки

  • тесто
  • 3 јајца
  • 100мл. масло
  • 200мл. вода
  • 6лаж. брашно
  • фил
  • 3 жолчки
  • 300мл. млеко
  • 5лаж. шеќер
  • 3лаж. брашно
  • 100гр. чоколада
  • 100мл. слатка павлака

Подготовка

1. Се ставаат водата и маслото на оган откако ќе зовријат се додава брашно со постојано матење. Смесата ќе стане густа, оставете ја да се излади. Во млаката смеса ставете две јајца и изматете, па потоа ако е прегусто ставете го и третото.
2. Загрејте ја рерната на 200 степени и со шприц на плех со хартија вадете еклери. Нека се печат 20-25 минути. Кога ќе се изладат се сечат на пола.
3. Нека се вари млекото со жолчки, шеќер и брашно, па мешајте да се згусне и тргнете од оган. Изматете слатка павлака и додајте ја во изладениот крем со миксер. Растопете чоколада и премачкајте ги филуваните еклери.

На здравје!!!