Шпагети со песто од тиквичка, магдонос, сирење и јогурт
Состојки
- 300гр шпагети
- 1лажиче куркума
- вода и сол за варење
- Песто од тиквичка
- 1 средна тиквичка
- 1или 2 младо кромидче
- 1 рака свеж магдонос
- 3-4лажици младо сирење
- 100-150мл јогурт
- 1 лименка пелати,
- Маслиново масло, сол, бибер, оригано
Подготовка
1. Во тенџере ставаме вода, сол, куркума. Од кога ќе зоврие водата ги ставаме шпагетите да се варат.
2. Во тава загреваме масло и ја додаваме излупената и на коцки исецкана тиквичка и кромидче. Пржиме да омекнат состојките. Оставаме да се излади
3. Во чашата на нутрибулет или може во процесор ги соединуваме изладената тиквичка, јогуртот, сирењето и магдоносот.
Соединуваме.
4. Шпагетите ги процедуваме и ги соединуваме со пестото. Ги сервираме на постела од пелати, зачинети со маслиново масло и оригано