Испечати

Полнети кончилиони во тава (Conciglioni)

Полнети кончилиони во тава (Conciglioni)

Состојки

  • 1/2 паковка 300 гр кончиглиони
  • 400 гр мелено телешко месо
  • 1 кромид
  • 1чешне лук
  • 1паковка крем сос за болоњезе
  • 300мл вода
  • 300гр гауда
  • 250гр моцарела
  • 2 лажици доматен сос
  • 100 мл маслиново масло

Подготовка

Кончилиони се големи тестенини во форма на школки.
Тие се подготвуваат со разни сосови или се полнат со печурки,меленомесо,рикота, моцарела,спанаќ...
Во својот состав имааат гриз од пченица и се навистина вкусни.
Еве го мојот начин на подготовка.

1. Тестенините сварете ги околу 10 минути во посолена вода.
2. На маслиново масло,запржете го ситно сецканиот кромид и лукче па потоа додадете го меленото телешко месо.
3. Нека се запржи па кога е пржено доддадете ја паковката за болоњезе кремот, која претходно ја размативме 300 мл вода.
4. Ставете 2 лажици доматен сос. Разматете се, нека се промеша и оставете да се повари, да згусти.
5. Тестенините исцедете ги.
6. Тавата во која ќе редите намастете ја со маслиново. Земајте од школките и на дното ставете моцарела, а потоа по едно лажиче дo две од претходно спреманата смеса.
7. Редете така да ја наполните тавата.
8. Прелијте ја тавата со вода и ставете да се пече.
9. Кога е печено, извадете од рерна и прекријте ја цела тава со рендана гауда.
10. Вратете во рерна само колку да се растопи.

Нека ви е слатко. На здравје