Печена зелка со прелив од домашен тартар сос
Состојки
- 1 зелка
- попотреба маслиново масло, семиња, сол и црн пипер
- За сосот
- 250 гр. крем сирење
- 250 гр. јогурт
- 1 лажичка сенф
- попотреба сол и црн пипер
- 1 чешне сечкано лукче
- попотреба сушени магданос и нане
Подготовка
1. Зелката се сече на кругови во дебелина од 1-1,5 см и круговите се редат во тава за печење обложена со хартија за печење.
2. Премачкајте ја со маслиново масло, наросете по желба со семиња, зачини и сол. Се пече околу 25-30 минути на 180 степени. Во мегувреме се подготвува сосот.
3. Сите состојќи се додаваат во сад за матење и се матат со вилушка додека смесата не стане хомогена. Испечените кругови зелка прелијте ги со сосот и уживајте. На здравје.