Домашни кори (јуфки) на едноставен начин
Состојки
- 500 гр кори
- 2/ 3 лажици путер
- вода
- 1 кафено лажиче мешан зачин
Подготовка
Ваквиот начин на подготовка на корите или губи како што си ги викаме во Охрид многу ме потсетува на детството и на мојата баба. Таа многу често ни ги готвеше вака.
1. На тава на оган го додаваме путерот, чекаме додека да се растопи и ги додаваме корите. Ги пржеме малку додека не добијат потемна кафена боја, не мора сите и додаваме вода, па и оставаме да се сварат. Не треба да ги цедите, односно кога ќе извари додата се прави како еден слој од горе.
Јас ги јадам само со зачин, но вкусни се и со сиренце, јогурт кој како си сака.