Испечати

Домашни кори (јуфки) на едноставен начин

Домашни кори (јуфки) на едноставен начин

Состојки

  • 500 гр кори
  • 2/ 3 лажици путер
  • вода
  • 1 кафено лажиче мешан зачин

Подготовка

Ваквиот начин на подготовка на корите или губи како што си ги викаме во Охрид многу ме потсетува на детството и на мојата баба. Таа многу често ни ги готвеше вака.
1. На тава на оган го додаваме путерот, чекаме додека да се растопи и ги додаваме корите. Ги пржеме малку додека не добијат потемна кафена боја, не мора сите и додаваме вода, па и оставаме да се сварат. Не треба да ги цедите, односно кога ќе извари додата се прави како еден слој од горе.
Јас ги јадам само со зачин, но вкусни се и со сиренце, јогурт кој како си сака.