Пилешки стек со сос
Состојки
- 600 гр пилешки стек
- 100 гр димена сланина
- 300 гр маринирани шампињони
- 3-4 лажици доматен сос
- 300 мл вода
- сол, мелен црн бибер, мелен шарен бибер, мешан зачин
- 2 лажици нишесте и малку вода
Подготовка
Убав брзински а превкусен ручек.
1. Пилешкиот стек го сечеме на парчиња со големина која сакаме. На загреано масло ги пржиме прачињата стек убаво од сите страни. Ја додаваме сецканата сланина и заедно запржуваме, па ги додаваме шампињоните и повторно пржиме заедно.
2. Додаваме неколку лажици доматен сос, зачинуваме со сол и други зачини според вкусот. Додаваме 300мл вода и оставаме на тивок оган да се динста околу15-20 минути. На крај нишестето го раствораме во малку вода и го додаваме во пилешкото. Оставаме да динста уште 2 до 3 минути.
Сервираме топло, најдобро со пире од компир.
На здравје!