Мусака со праз
Состојки
- 1 кгр. праз
- 500 гр. мелено месо
- 150 мл. доматен сос
- според потребата масло
- на вкус сол, бибер, магдонос, ловоров лист
- 200 - 300 гр. кисела павлака
- 50 гр. сирење моцарела
Подготовка
1. Во солена зовриена вода ставете да се вари (обари) на кругови исечениот праз и тоа за време од 5 мин. - тргнете од огнот, ставете во цедалка да се оцеди.
Додека се лади - спремете го месото
2. Ставете во тава масло според ваша оцена - нека се пропржи кромидот, потоа додадете го меленото месо, па додадете го доматниот сос, магдоносот и ловоровиот лист, наросете сол и бибер.. нека се допржи. Тргнете настрана.
3.Во соодветна подлабока тава која сосема малку ке ја намрсните ставете дел од празот, врз него дел од сосот со меленото месо, пак од празот и така додека имате состојки (тоа е највеке во два реда од меленото месо). Завршувате со празот.
Премачкајте со павлака, посипете со ренданата моцарела, ставете во веке загреана рерна на 200 степени и нека се подпекува највеке 20 мин.
Доколку сакате во поголема количина ке мора да ги дуплирате состојките.