Чоколадна салама
Состојки
- 100гр чоколадо- 50 гр млечно, 50 гр црно чоколадо
- 2 лажици млеко
- 40 гр путер
- 1 лажица шеќер
- 50 гр мелен лешник
- 115 гр ресана со вкус на лимон
- Бело чоколадо за декорација, трошки
Подготовка
1. Во мал сад на тивок оган оставаме да се соединат млекото, чоколадото, шеќерот, путерот. Кога смесата е изедначена тргаме од оган и додаваме мелени лешници(тостирани) и сецкани ресана кекси. Убаво со лажица ја соединуваме смесата.
2. Смесата ја поставуваме на прозирна фолија и формираме ролат. Го остаавме ролатот во фрижидер да се стегне. Потоа ја отстрануваме фолијата и ролатот го прекриваме со растопено бело чоколадо.
Посипуваме со трошки.
Сечеме на парчиња и послужуваме.