Испечати

Крофнички со цимет

Крофнички со цимет

Состојки

  • За крофничките
  • 1 јајце
  • 5 лажици (50 гр) стопен путер
  • 50 гр бел шеќер
  • 100 гр кафеав шеќер
  • 1 лажица ванила екстракт
  • 150 мл млеко
  • 200 гр + 1 лажица брашно
  • 1 пакетче прашок за печење
  • 1 рамно лажиче цимет
  • 1/2 лажиче мускатно оревче
  • 1/4 лажиче каранфилче
  • За глазирање
  • 3 лажици путер
  • 1 филџанче шеќер
  • 1 лажиче цимет

Подготовка

Крофниве се совршени! Еднистено некој кој не сака цимет само можи да не сака да ги јади. Толку се заразни, вкусни и траат свежи дури и до 3 дена, па уште по првото испробување веднаш следеше реприза, а на таа уште една реприза за поширокиот дегустаториум, па на крај дури и нарачка и тоа се во не цела недела.
Потребно е само апаратче за крофнички и желба да се направат и пробаат.

Повелете постапката. Многу едноставно
Со миксер се матат јајцето со шеќерите. Постепено прво се додаваат водените, па сувите состојки.
Од смесата се става во загреаниот апарат за крофни, претходно со четче намрсен и се пече.
Печените крофнички откако ќе изладат се премачкуваат прво со стопениот путер, па се валкаат во мешавината шеќер и цимет.