Отворена пита со праз, блитва, спанаќ и урда
Состојки
- 200 гр бело брашно
- 100 гр хељдино брашно
- 1/2 пециво
- сол по потреба
- 1/2 кафена лажица сода
- 150 мл млака вода
- За фил
- 1 страк праз
- 5 ливчиња блитва
- 200 гр спанаќ
- 150 гр урда
- 2 лажици масло
Подготовка
Превкусни отворени пити, кои брзо се подготвуваат.
Подготовка
1. Од наведените состојки за тесто (бело брашно, хељдино брашно, пециво, сол, сода, млака вода) замесете тесто. Тестото поделете го на четири дела и направете топчиња. Секое топче развлечете го и направете форма на пита, краевите малку преклопете ги.
2. Во сад на оган ставете ги сецканите праз, блитва, спанаќ и урдата, со малку масло и пропржете неколку минути, а потоа распоредете го филот врз оформените пити.
3. Питите ставете ги во тава за печење и печете на 200 степени околу 15 минути.
На здравје
Забелешка
Од оваа количина излегуваат 4 пити