Испечати

Кремасти колачи

Кремасти колачи

Состојки

  • 5 јајца
  • 5 лажици шекер
  • 6 лажици брашно
  • 2 лажици масло
  • 2 лажица какао или чоколада во прав
  • 1/2 пециво
  • на врв на ножот. пециво
  • Фил
  • 500 мл. кисела павлака
  • 200 гр. шекер во прав
  • 300 гр. мелени плазма бисквити
  • 200 мл. слатка павлака
  • За прелевање
  • 200 мл. млеко
  • Глазура- ганаш
  • 100 мл. слатка павлака
  • 100 гр. чоколада за готвење

Подготовка

1. Одвојте ги белките од жолчките. Сматете ги белките во цврст снег, потоа додадете ги жолчките една по една, додадете го маслото и повторно измешајте, на крајот додадете го брашното и какаото па измешајте со шпатула.

2. Истурете во тава за печење или плех од шпоретот постелен со хартија за печење. Печете во претходно загреана рерна околу 20 мин. Извадете ја, оставете да се олади и пресечете ја на половина на два еднакви дела.

3. Фил- Сматете ја слатката павлака. Сматете ја киселата павлака и шекерот во прав и додадете ја во неа слатката павлака, па измешајте. Додадете ги и мелените плазма кекси и измешајте. Поделете на два еднакви дела.

4. Поставете го првиот дел од кората - со половина од млекото намокрете ја и почекајте да се впие. Ставете половина од филот, врз него другата кора - пак залијте со другата половина од млекото, пак фил... Убаво измазнете и оставете убаво да се олади.

5. Спремете го ганашот, нека олади малку и залијте врз добро оладениот колач.
Ова е рецептот за целиот колач, а јас одлучив да го исечам колачот секој засебно и секој посебно го залив со ганашот, но мораше да спремам количински повеке од ганашот. Декорирајте како ви сакате.