Испечати

Рафиоли - Далматински Божиќни колачи

Рафиоли - Далматински Божиќни колачи

Состојки

  • 450 гр брашно
  • 200 гр шеќер
  • 200 гр свинска маст
  • 4 жолчки
  • 1/2 лажичка сода бикарбона
  • неколку лажици млеко (по потреба)
  • За фил
  • 2 белки
  • кора од лимон
  • 200 гр мелени ореви
  • 200 гр шеќер
  • За премачкување
  • 2 белки
  • За посипување
  • шеќер и мелени ореви

Подготовка

Рафиолите се неизоставен дел од Божиќната трпеза во Далмација. Има многу рецепти за подготовка на овие старински колачи, ама ова е еден од нив кој е едноставен ама сепак многу вкусен...

Подготовка
1. Шеќерот, свинската маст и жолчките ги соединуваме со миксер. Додаваме сода бикарбона и брашно, а млеко по потреба, смесата ни е мека. На работната површина ставаме брашно и расукуваме тесто во кое формираме кругови со калапче.

2. За филот ги разматуваме белките и во нив соединуваме кора од лимон, шеќер и мелени ореви. На секој круг ставаме полна лажица од филот. Ги преклопуваме круговите, може да ги притиснеме со вилушка краевите, ги редиме во тавче.

3. Ги премачкуваме со разматена белка и ги посипуваме со измешани шеќер и мелени ореви. Печеме на 180 степени додека да добијат боја...