Испечати

Најмеките пекарски кифли

Најмеките пекарски кифли

Состојки

  • 10 гр сув квасец
  • 3 лажици шеќер
  • 1 и 1/2 лажица сол
  • 20 лажици брашно
  • 500 мл млако млеко
  • 200 мл топла вода
  • 250 мл масло
  • брашно по потреба
  • За премачкување
  • 3 жолчки
  • 1 лажица масло
  • 2 лажици млеко
  • Дополнително
  • 150 гр путер
  • сусам или други семиња за посипување

Подготовка

Ова е рецепт за најмеките пекарски путер кифли што сум ги пробала. Сите дома многу ги сакаат.
Рецептов за прв пат го видов објавен од мојата пријателка Анита Златкова, околу Велигден. И како што вели таа "Не менувајте ништо, рецептава нема утка“ :)
Од тогаш ги подготвувам редовно и незаменливи се... Меки и вкусни.
Ќе ја красат и Божиќната трпеза.

Подготовка
1. Квасец, шеќер, сол заедно со 20 лажици брашно ги соединуваме со топлата мешавина од млеко и вода. Оставаме да отстои околу 20 минути. На ова активирана смеса додаваме масло, промешуваме, па постепено додаваме брашно и го замесуваме тестото. Треба да добиеме тесто кое е средно меко, малку да лепи на раце. Го оставаме да стаса, да се дуплира.

2. Откако ќе стаса, земаме топки од тестото и формираме кифли со форми по желба.

3. Ги редиме во намрсена тава, ја вклучуваме рерната на 200 степени. Ги премачкуваме со мешавина од жолчки, масло и млеко, па на секоја кифла ставаме парче путер и сусам. Ова го правиме пред печење за убаво да ни стасуваат.

4. Печеме до поцрвенување на кифлите.