Испечати

Медењаци

Медењаци

Состојки

  • тесто
  • 150гр мед
  • 75 гр путер
  • 150гр шеќер
  • 2 јајца
  • 500гр брашно
  • 2лажички зачини за медењаци
  • 1лажиче сода бикарбона
  • 1лажица какао
  • Ајсинг
  • 1 белка, 250 гр шеќер во прав, некоја капка лимон
  • Прехрамбена боја, шарени трошки...

Подготовка

Се топи медот и путерот и се оставаат да се изладат малку

Изматете ги цели јајцата и шеќерот, со помош на рачна маталка

Додадете ги путерот и медот, промешајте

Додадете брашно, сода бикарбона, зачини и какао и замесете тесто

Завиткајте го тестото во фолија и ставете го во фрижидер преку ноќ

Наредниот ден или после 2-3 часа може стоење, развлечете го во правоаголна кора
Сечете форми по ваша желба
Печете ги 8-10 минути на 180 ° Ц

Оставете медењаците да се изладат во плехот за печење, бидејќи се меки додека се врели

Лесно, со вилушка изматете ја белката и постепено додавајте шеќер во прав

Мешајте додека не добиете мазна смеса

За подебела глазура, додадете шеќер во прав и за потенка сок од лимон

Сега поделете ја добиената глазура во 2-3 чашки, додадете боја по желба и промешајте.
Одма ставете ја глазурата во мали кесиња, бидејќи брзо се суши.
Декорирајте ги вашите медењаци.
Оставете ги на воздух да се просушат и чувајте ги во лимени кутии
Празници се ближат....