Рижото со димен лосос, шампињони и рукола
Состојки
- 200 гр шампињони
- 30 мл маслиново масло
- 1 главица кромид
- 120 гр ориз
- 100 мл бело вино
- 500 мл вода
- 1 коцка за супа
- 1 кафена лажица путер
- црн бибер по потреба
- 150 гр димен лосос
- рукола по потреба
Подготовка
Подготовка
Во тава за пржење ставете ги шампињоните со малку маслиново масло и пржите ги неколку минути.
Потоа, во друго тавче со малку маслиново масло ставете ги сецканиот кромид и орозот. Пржите неколку минути. Овде додадете го белото вино и почекајте да изврие. Потоа, додадете зовриена вода со една коцка за супа и кога ќе се свари оризот ставете малку путер и црн бибер.
Оризот ставете го во чинија, додадете ги печурките, димениот лосос и руколата која одлично се вклопува со рижото. Може да додадете и малку лимон, маслиново масло.
Добар апетит