Испечати

Рижото со димен лосос, шампињони и рукола

Рижото со димен лосос, шампињони и рукола

Состојки

  • 200 гр шампињони
  • 30 мл маслиново масло
  • 1 главица кромид
  • 120 гр ориз
  • 100 мл бело вино
  • 500 мл вода
  • 1 коцка за супа
  • 1 кафена лажица путер
  • црн бибер по потреба
  • 150 гр димен лосос
  • рукола по потреба

Подготовка

Подготовка

Во тава за пржење ставете ги шампињоните со малку маслиново масло и пржите ги неколку минути.

Потоа, во друго тавче со малку маслиново масло ставете ги сецканиот кромид и орозот. Пржите неколку минути. Овде додадете го белото вино и почекајте да изврие. Потоа, додадете зовриена вода со една коцка за супа и кога ќе се свари оризот ставете малку путер и црн бибер.

Оризот ставете го во чинија, додадете ги печурките, димениот лосос и руколата која одлично се вклопува со рижото. Може да додадете и малку лимон, маслиново масло.

Добар апетит