Испечати

Ванилици со сало и јогурт

Ванилици со сало и јогурт

Состојки

  • 500 гр. просеано бело брашно
  • 1 ванила
  • 50 гр. шеќер
  • 150 мл. јогурт
  • 250 гр. сало-свинска маст
  • од 1 лимон-рендана кора
  • За валкање
  • по потреба шеќер во прав замирисан со ванила

Подготовка

Се меси тестото, со постепено додавање на јогуртот.Се остава да отстои 1 час во фрижидер.
На лесно набрашнета подлога се отвора кора, пола сантим и се вадат форми.
Се печат на 180 степени додека убаво порумени долниот раб, а одозгора останат бели.
Топли се валкаат во шекер во прав, замирисан со ванила.
Уживајте!