Печени ќофтиња со сланина и кашкавал
Состојки
- За ќофтињата
- 600 гр мешано мелено месо
- листови свеж магдонос
- 1 лажичка мешан сув зачин
- прстофат сода бикарбона
- 1/2 лажичка бибер
- 1 лажица лебни трошки
- 1 јајце
- други зачини по вкус и желба
- 2 зелени пиперки
- За полнење
- 100 гр сланина
- 100 гр кашкавал
Подготовка
Со мелено месо може да се подготват безброј рецепти...Еве уште една идеја за подготовка на ќофтиња...
Подготовка
1. Ја подготвуваме смесата за ќофтињата. Сите состојки ги ставаме во еден сад и ги соединуваме. Ако смесата ни е многу ретка, додаваме лебни трошки.
2. Сланината и кашкавалот ги сечкаме на парчиња во форма на квадар или со големина на ќофтињата кои ќе ги формираме.
3. Земаме од месото го расплескуваме на дланка, ставаме по парче кашкавал и сланина и го затвораме од сите страни. Го редиме во намрсено тавче.
4. Помеѓу ќофтињата ставаме парчиња пиперка.
5. Ги печеме на 200 степени околу 20 минути, времетраењето зависи од рерната.
Забелешка
Прилог кон ќофтињава подгответе си по желба и вкус, кај мене набрзина подготвено пире од компирови снегулки.