Испечати

Јапонски палачинки-Дорајаки

Јапонски палачинки-Дорајаки

Состојки

  • Состојки
  • 2 јајца
  • 3 лажици кафеав шеќер
  • 9 лажици брашно
  • 1 лажица чоколада во прав
  • 1 лажичка мед
  • 2 лажици стопен путер
  • 4 лажици топла вода
  • 1/2 лажичка прашок за пециво

Подготовка

Еве уште една варијанта на палачинки,јапонски палачинки или Дорајаки палачинки.
Се матат јајцата со шеќерот со маталка,се додава брашното,пецивото и чоколадата во прав.Потоа го додаваме медот и путерот и постепено додаваме од топлата вода.Смесата да е погуста од обични палачинки,а поретка од американските палачинки.Јас додадов 4 лажици и таман беше густината.Се остава околу 10 минути да одмори смесата и потоа на тивко се печат и од двете страни.При печењето доволно е тавчето да го намастувате со намастена четка.Откако малку ќе оладат се премачкуваат со чоколаден крем или путер од кикирики и се преклопуваат со друга палачинка.