Испечати

Похован свински мозок

Похован свински мозок

Состојки

  • 1 свински мозок
  • 3 чаши вода
  • 6-7 зрна црн бибер
  • 1 ловоров лист
  • 2-3 ливчиња сцеж босилек
  • малку сол
  • За поховање
  • 4 лажици презла
  • 2 лажици брашно
  • малку сол
  • 1 јајце

Подготовка

Мозокот кратко се обарува во посолената зовриена вода со зрната бибер, ловор и босилек.

Се вади да се исцеди и малку подолади и малку се соли. .

Потоа се прпелка во презлата измешана со брашно и малку сол, па во разматеното јајце со малку сол и повторно во презлата.

Се пржи на умерена температура од сите страни додека зарумени.

Се сервира со подлога од листови марула, остатокот од јајцето испржено и гарнир по желба.