Испечати

Чоколаден ролат со фил од батат (сладок компир) (без печење)

Чоколаден ролат со фил од батат (сладок компир) (без печење)

Состојки

  • Чоколаден дел
  • 60мл млеко
  • 50гр шеќер
  • 60гр путер
  • 50гр темно чоколадо ( кај мене со кора од портокал)
  • 100гр мелени суви смокви
  • 100гр мешавина на мелени бисквити и ореви( кај мене беше мешавина на тостиран сончоглед, орев и малку бисквити)
  • Светол дел со батат
  • 70гр печен батат
  • 70гр путер
  • 70гр шеќер во прав

Подготовка

Предлог за многу лично и вкусно десертче.
Во касерола на оган ги ставаме да се соединат млекото, шеќерот, чоколадото, путерот.
Од кога се изедначи нека провријаат 30 секунди.
Ги тргаме на страна соединетите состојки и додаваме мелени суви смокви, оревите, бисквитите.....
Соединуваме убаво со лажица.
Оставаме малку да се подизлади смесата.
Сега во вангличка ги ставаме бататот, шеќерот во прав и путерот.
Со миксер убаво ја соединуваме смесата.
Земаме проѕирна фолија и ја поставуваме на работната маса.
Врз неа го расшпореуваме темниот дел.
Убаво израмнуваме.
Врз темниот дел го нанесуваме кремот со батат компир.
Израмнуваме.
Виткаме ролат.
Го завиткуваме убаво и го оставаме во фрижидер 1 час, за да се стегни.
Потоа сечеме на парчиња и послужуваме.