Испечати

Крофнички со банана и фростинг од путер од кикиритки

Крофнички со банана и фростинг од путер од кикиритки

Состојки

  • За крофничките
  • 1 јајце
  • 100 гр шеќер
  • 2 пакетчиња ванилин шеќер
  • 1 лажиче прашок за печење
  • 1/2 лажиче цимет
  • прстофат сол
  • 1 пасирана банана
  • 200 гр брашно
  • околу 4 лажици масло
  • Фростинг
  • 2 лажици путер од кикиритки
  • 1/2 филџанче шеќер во прав
  • 3 лажици млеко

Подготовка

Јајцето со шеќерот и ванилиниот мешајте или миксирајте ги додека се стопи шеќерот.
Додајте ја пасираната банана, солта и циметот, измешајте, па пецивото и потоа брашното.
Откако смесата ќе се соедини на крај додадете го маслото. Смесата треба да е густа, но секако треба да лизга од лажицата кога ги полните калапите.

Путерот од кикиритки измешајте со со шеќерот, па додадете го млекото.
Ако ви е прегуст путерот додадете уште една, максимум две, но внимавајте да не остани покасно недоздрвена смесата дури и под посипот.
Треба да се добие мазна, но сепак густа смеса која со помош на ноже ќе ја премачкате врз крофничките, а врз неа ќе посипите рендано/сечкано чоколадо или чоколадни трошки обилно. Јас малку ги поделив, па дел посипав и со шарени шеќерни трошки.