Крофнички со банана и фростинг од путер од кикиритки
Состојки
- За крофничките
- 1 јајце
- 100 гр шеќер
- 2 пакетчиња ванилин шеќер
- 1 лажиче прашок за печење
- 1/2 лажиче цимет
- прстофат сол
- 1 пасирана банана
- 200 гр брашно
- околу 4 лажици масло
- Фростинг
- 2 лажици путер од кикиритки
- 1/2 филџанче шеќер во прав
- 3 лажици млеко
Подготовка
Јајцето со шеќерот и ванилиниот мешајте или миксирајте ги додека се стопи шеќерот.
Додајте ја пасираната банана, солта и циметот, измешајте, па пецивото и потоа брашното.
Откако смесата ќе се соедини на крај додадете го маслото. Смесата треба да е густа, но секако треба да лизга од лажицата кога ги полните калапите.
Путерот од кикиритки измешајте со со шеќерот, па додадете го млекото.
Ако ви е прегуст путерот додадете уште една, максимум две, но внимавајте да не остани покасно недоздрвена смесата дури и под посипот.
Треба да се добие мазна, но сепак густа смеса која со помош на ноже ќе ја премачкате врз крофничките, а врз неа ќе посипите рендано/сечкано чоколадо или чоколадни трошки обилно. Јас малку ги поделив, па дел посипав и со шарени шеќерни трошки.