Чоко-оранж розен штангли
Состојки
- 1 пакување розен кори
- Фил
- 350 гр шеќер
- 300 мл вода
- 250 гр путер
- 200 гр чоколадо
- 200 гр мелени бисквити
- 100 гр мелени ореви
- 100 гр мелени лешници
- 1 голем замрзнат портокал
- Глазура
- 100 гр чоколадо
- 100 гр слатка павлака
Подготовка
Во една касерола ги ставме водата и шеќерот и од кога ќе зовријаат вариме на умерен оган 3 минути. Тргаме од оган и ги додаваме чоколадото и путерот и постојано мешаме да се растопат. Замрзнатиот портокал го рендаме на ситната страна на рендето и го додаваме во подготвената смеса. Ги додаваме лешниците, оревите, бисквитите. Соединуваме. Со топлиот фил ги премачкуваме корите, одприлика по 3 полни лажици и ги редиме една врз друга. Најгорната кора не ја премачкуваме. Ставаме фолија и некој тежок предмет одозгора. Така стои еден час, па нанесуваме глазура и сечеме на штангли