Тегнати банички со фил од тиква
Состојки
- Тесто
- 400 гр брашно
- 1 лажица масло
- 220 мл вода
- Малку сол
- Фил
- 1 кг сварена и исцедена тиква
- 1 ванилин шеќер
- Шекер по избор
- Масло по потреба
Подготовка
Прво тиквата ја лупиме, сецкаме на парчиња и ја вариме во вода. Ја истураме водата и оставаме добро да се исцеди. Од состојките за тесто замесуваме мазно, нелепливо, но ни тврдо, ни меко тесто. Го делиме на 4 дела. Секое делче го расукуваме во коричка со големина на мало чинивче. Ги премачкуваме со масло и оставме да мируваат 30 минути. Потоа на чист чаршав секое кориче го тегнеме со рацете. Попрскуваме по малку масло и ставаме од тиквата замирисана со ванила, цимет...Сега со помош на чаршафот ја виткаме коричката, и формираме полжавче. Ги редиме во плех сите 4 истегнати корички. Ги печеме во веќе загреана релна на околу 200 с, околу 30 минути. Готови ги посипуваме со шеќер во прав и послужуваме.