Невестински мафини
Состојки
- Тесто
- 2 јајца
- 100 гр шеќер
- 220 гр брашно
- 1 лажичка прашок за пециво
- 140 мл млеко
- 80 мл масло
- 100 мл сок од портокал
- 8 ресана колачи
- Малку сода бикарбона
- Крем
- 300 мл млеко
- 3 лажици шеќер
- 1 лажица густин
- 1 пудинг од ванила
- 1 ванила со вкус на лимон
- 100 мл изматена слатка павлака
- Кора од лимон и портокал
- Декорација
- Чоколадни украси и слатки срценца
Подготовка
Во вангличка се ставаат шеќерот и јајцата и се матат да побелат. Се исклучува миксерот и постепено се додаваат млекото, маслото, сокот од портокал, па брашно, пециво, сода и исецкани ресани. Смесата се распоредува во 18 калапчиња за мафини, претходно обложени со алуминиумски кошнички. Се печат околу 12-15 мин на 180 с. Се ладат. Во касерола се ставаат млекото, шеќерот, пудингот, густинот и се варат до згуснување. Се лади кремот со повремено мешање. Се мати слатката павлака, се додаваат кора од рендан лимон и портокал и се соединува постепено со изладениот пудинг. Кремот се става во готварски шприц и се декорираат мафините. На страна се мати 60 мл слатка павлака, се завршува декорацијата. Се поставуваат украсите. На здравје.