Чоколадни палачинки со ганаш крем и малини
Состојки
- 2-3 јајца
- 200 гр малини
- 150-180 гр брашно
- 2 лажички просеано какао
- 2 лажици масло
- 300-350 мл млеко
- 1 лажица шеќер
- 250 мл слатка павлака
- 150 гр чоколадо
- 2 лажици чоко еуро крем
Подготовка
Во вангличка ги соединуваме состојките за палачинки. Оставаме да одмори тестото 5 минути, па ги пржиме настандарден начин. За ганашот на тивок оган ја загреваме слатката павлака, го ставаме чоколадото и убаво ја изедначуваме смесата. Оставаме да се излади, а потоа кратко ја матиме со миксер, значи да не обиеме многу цврст крем, туку да биде покремасто, средноматено. На секоја палачинка прво ставме по малку еуро крем, по 2-3 лажици ганаш, па малини и ја завиткуваме палачинката. Ги редиме на чинија за послужување, попрскуваме со растопена чоколада и
сервираме.