Испечати

Чоколадни палачинки со ганаш крем и малини

Чоколадни палачинки со ганаш крем и малини

Состојки

  • 2-3 јајца
  • 200 гр малини
  • 150-180 гр брашно
  • 2 лажички просеано какао
  • 2 лажици масло
  • 300-350 мл млеко
  • 1 лажица шеќер
  • 250 мл слатка павлака
  • 150 гр чоколадо
  • 2 лажици чоко еуро крем

Подготовка

Во вангличка ги соединуваме состојките за палачинки. Оставаме да одмори тестото 5 минути, па ги пржиме настандарден начин. За ганашот на тивок оган ја загреваме слатката павлака, го ставаме чоколадото и убаво ја изедначуваме смесата. Оставаме да се излади, а потоа кратко ја матиме со миксер, значи да не обиеме многу цврст крем, туку да биде покремасто, средноматено. На секоја палачинка прво ставме по малку еуро крем, по 2-3 лажици ганаш, па малини и ја завиткуваме палачинката. Ги редиме на чинија за послужување, попрскуваме со растопена чоколада и
сервираме.