Испечати

Круна кифли со оризово млеко

Круна кифли со оризово млеко

Состојки

  • 250 мл млако оризово млеко
  • 1 јајце
  • 5 лажици сончогледово масло
  • 1 лажица шеќер
  • 1 лажичка сол
  • 30 гр свеж квасец
  • 500 гр брашно
  • За премачкување
  • 1 јајце
  • Сол афион

Подготовка

Во вангличка ги спојуваме квасецот, шеќерот и половина од млекото. Промешуваме, додаваме едно лажиче брашно. Нека се активира. Потоа го додаваме јајцето, маслото, солта и постепено од брашното. Месиме нелепливо тесто, кое ќе пука под рацете. Го покриваме и го оставаме да се дуплира. Кога е скиснато го делиме одприлика на 30-35 парчиња. Секое парченце тесто нежно го расукуваме на работната маса како молив, од едната страна често го засекуваме по 3-4 мм како на сликата.Сега од едниот крај почнуваме да го виткаме во полжавче.Ги редиме во плех за печење. Убаво со четка ги премачкуваме со изматено јајце, во средината на секоја кифличка ненападно ставаме афион и попрскуваме со морска сол. Ги печеме на 200 с околу 25 минути. Испечени нека се изладат на кујнска решетка.