Солени шарени коцки со кисела павлака
Состојки
- 3 јајца
- 1/2 лажичка хималајска сол
- 200 гр кисела павлака
- 1 сецкан морков
- 100 гр бело сирење
- 1 рака сецкан магдонос
- 1 страк сецкан шпраз
- 150 мл млеко
- 100 мл масло
- 300 гр брашно
- 1 прашок за пециво
- 1/2 лажица куркума
- Бел и црн сусам за одозгора
Подготовка
Во еден сад ги соединуваме сецканиот морков, сецканиот праз, магдонос,сирење. Во вангличка се ставаат јајцат и солта и кратко ги матиме со миксер. Потоа со исклучен миксер ги додаваме киселата павлака, маслото, млекото, промешуваме со вилушка. Ги додаваме состојките од садот, промешуваме, па ги додаваме пецивото, солта и куркумата. Убаво соединетата смеса ја истураме во мала ростер тава. Одозгора посипуваме бел и црн сусам. Печеме околу 40 минути на 200 степени. Оставаме да се излади , па сечеме на коцки и послужуваме со кисело млеко.