Пита со капини
Состојки
- Кора
- 125 гр путер
- 80 гр шеќер
- 250 гр брашно
- 1 јајце
- прстофат сол
- 1/4 лажичка прашок за печиво
- Фил
- 2 јајца
- 4 лажици шеќер
- 1 кесичка ванилин шеќер
- 400 мл кисела павлака
- 400 гр диви капини
Подготовка
Совршена е,се топи во уста!
За подготовка на кората во сад ставете ги брашното,шеќерот,солта,печивото.Замрзнатиот путер изрендајте го и замесете.Додате го јајцето и замесете мазно тесто.Веднаш сукајте тенка кора колку плехот во кој ќе печете(јас печев во плех за тарт или пица).Распоредете го тестото во плехот и ставете го во замрзнувач.
Во меѓувреме за филот се пенасто матат јајцата со шеќерите па се додава павлаката и убаво се меша.
Го вадиме плехот од фрижидер и врз тестото го нанесуваме филот па редиме капини.
Питата ја печеме во загреана рерна на 180 степени околу 20 минути.
На здравје!