Испечати

Овесно млеко

Овесно млеко

Состојки

  • Чаша од 250мл. Вода
  • Чаша од 250мл. Овесни снегулки
  • 1 кафена лажичка Јаворов сируп
  • Прстофат Сол
  • Пожелба Цимет

Подготовка

Се плеваат овесните снегулки со водата и се оставаат 3часа, а може и подолго да стојат на собна температура. Откако ќе отстојат во вода се процедуваат и се мијат под млаз вода. Накиснатите овесни снегуки се блендираат и потоа добиената смеса се цеди низ газа. Добиеното млеко се зачинува со малку сол, една кафена лажица јаворов сируп и цимет по желба.