Чоколадни мафини со тиквичка и цимет
Состојки
- 2 јајца
- 2 лажици мед
- 100гр кафен шеќер
- 1 лажиче цимет
- 1/2 лажиче пециво
- 1/2 лажиче сода бикарбона
- 100гр тути-фрути млечно чоколадо
- 100гр бело брашно
- 80гр ржано брашно
- 200гр рендана тиквичка
- 1 лажиче какао
- 80мл масло
- 70мл јогурт
- некое зрно сол
Подготовка
Кревки, вкусни, ароматични...
Моја препорака да ги подготвите
Во еден сад измешајте ги двата вида брашно, сол, цимет, какао, сода бикарбона и прашок за пециво.
Во друг сад ставете ги јајцата со шеќерот и матете се заедно околу две минути. Полека додадете масло и промешајте
Потоа додадете јогурт, мед и измешајте се убаво
Додадете ги тиквичките (исцедете ги малку), .
Додадете ги сувите состојки и промешајте со најмала брзина на миксерот и на крај додадете го растопенато чоколадо.
Смесата распоредете ја во калапи за мафини и печете ги на 180 с околу 20-25 минути
Сервирајте ги со поладневно кафе.