Испечати

Ледени коцки

Ледени коцки

Состојки

  • 6 јајца
  • 6 лаж. шеќер
  • 6 лаж. брашно
  • 3 лаж. какао
  • шербет
  • 300гр. шеќер
  • 200гр. вода
  • 1 лаж. ванила или рум
  • фил
  • 1л. млеко
  • 4 лаж. брашно
  • 3 лаж. нишесте
  • 10 лаж. шеќер
  • 250гр. путер
  • глазура
  • 100гр. чоколада за готвење
  • 3 лаж. масло

Подготовка

Кора
Скршете ги јајцата, одвојте ги жолчките од белките, а потоа белките изматете ги со шеќерот додека да добиете цврста пена. Додајте ги белките, брашното и какаото, изедначете ја смесата и сипете ја во намачкан плех, што сте го премачкале со масло и поросиле со брашно. Печете ја кората 15-20 минути на 180 степени.

Сируп
Сипете 300 гр. шеќер во тенџере додавајќи 200мл. вода и ванилата и сварете го сирупот, па потоа готовата кора прелијте ја со сирупот.

Крем
Од литарот млеко одвојте 200 мл., и во тоа додадете ги измешаните брашно и густин додека да се изедначи смесата, и ставете ја во провриеното млеко во кое претходно сте додале шеќер и ванила. Сварете го кремот и оставете го да се излади. Изматете го маргаринот и додајте го во изладениот крем и филувајте со кремот и најгоре глазурата. Добро изладете пред да сервирате. На здравје!