Рафаело штангли
Состојки
- 6 белки
- 200гр. шеќер
- 70гр. кокос
- 100гр. брашно
- 1 прашок за пециво
- за прелив
- 200мл. млеко
- 1лажица ванила
- крем
- 6 жолчки
- 2 пудинга од ванила
- 15лаж. шеќер
- 5лаж. брашно
- 1л. млеко
- 250гр. путер
- 200мл. слатка павлака за фил
- 100мл. за филување
- 50гр кокос за посип
Подготовка
Подготвка
Кора
Изматете ги белките и постепено додавајте го шеќерот. Измешајте го брашно со кокосовото и прашокот за пециво. Со лажица додадете го на белките мешајќи нежно. Печете во подлабока тава на 180 степени, вие според вашата рерна, важно е кората да остане бела. Оставете ја да се олади убаво кората па потурете со 200мл. зовриено млеко и ванила.
Фил
Измешајте ги во еден сад жолчките, пудинзите, брашното и шеќерот во 200 мл. млеко. Преостанатото 800 мл. млеко зовријте го и во него сварете ја смесата со жолчките кратко колку да згусни. Оставате убаво да се олади филот. Изматете го пенесто путерот додадете го на изладениот фил. Потоа изматете ја слатката павлака и неа додадете ја но мешајте нежно со шпатула. Истурете го филот врз кората филувајте со слатката павлака посипете со кокосот.Пред сервирање убаво изладете го.
На здравје!!!