Испечати

Рафаело штангли

Рафаело штангли

Состојки

  • 6 белки
  • 200гр. шеќер
  • 70гр. кокос
  • 100гр. брашно
  • 1 прашок за пециво
  • за прелив
  • 200мл. млеко
  • 1лажица ванила
  • крем
  • 6 жолчки
  • 2 пудинга од ванила
  • 15лаж. шеќер
  • 5лаж. брашно
  • 1л. млеко
  • 250гр. путер
  • 200мл. слатка павлака за фил
  • 100мл. за филување
  • 50гр кокос за посип

Подготовка

Подготвка

Кора
Изматете ги белките и постепено додавајте го шеќерот. Измешајте го брашно со кокосовото и прашокот за пециво. Со лажица додадете го на белките мешајќи нежно. Печете во подлабока тава на 180 степени, вие според вашата рерна, важно е кората да остане бела. Оставете ја да се олади убаво кората па потурете со 200мл. зовриено млеко и ванила.
Фил
Измешајте ги во еден сад жолчките, пудинзите, брашното и шеќерот во 200 мл. млеко. Преостанатото 800 мл. млеко зовријте го и во него сварете ја смесата со жолчките кратко колку да згусни. Оставате убаво да се олади филот. Изматете го пенесто путерот додадете го на изладениот фил. Потоа изматете ја слатката павлака и неа додадете ја но мешајте нежно со шпатула. Истурете го филот врз кората филувајте со слатката павлака посипете со кокосот.Пред сервирање убаво изладете го.
На здравје!!!