Домашен леден чај од праски
Состојки
- 1 л вода
- 1 рака нане, суво, или 4,5 кесички или чај од камилица
- 1 лимон
- 3 праски
- 1-2лажица мед
Подготовка
За време на „тропските“ жештини, важно е да пиете доволно течности, но водата брзо се досадува, а купените сокови понекогаш се премногу слатки.
Затоа ви предлагам да направите сопствен чај со вкус на праска!
Ледениот чај е лесен за правење.
Можете да го подготвите од омилениот зимски чај, којшто само треба да го изладите и да додадете мраз, а исто така можете да експериментирате со правење комбинации со свежо сезонско овошје и цитрус.
Неговата најголема предност во однос на купените производи од овој вид е тоа што е целосно природен и здрав- без вештачки бои, адитиви, конзерванси и слични адитиви.
Водата ја ставаме во касерола, до точка на вриење, а потоа огнот го исклучуваме
Ставете чај во водата и исцедете го по 5 минути.
Засладете со мед по вкус и оставете да се излади.
Исечете ги праските и додајте ги во чајот.
Додадете и кришки и сок од лимон.
Оставете во фрижидер преку ноќ.
Послужете го следниот ден со или без праски со многу мраз и неколку парчиња лимон, ливчиња свежо нане...