Испечати

Печени ѓевречиња со палента и мед

Печени ѓевречиња со палента и мед

Состојки

  • 1 квасец
  • 30 мл вода
  • 2 супени лажици шеќер
  • 1 кафена лажица сол
  • 250 мл топло млеко 3,5 масленост
  • 350 гр бело брашно
  • 150 гр палента
  • 50 мл масло
  • 2 жолчки
  • 3 супени лажици мед
  • сусам по потреба

Подготовка

Подготовка

Во длабок сад ставете го топлото млеко, шеќерот, солта и квасецот (претходно растопен во филџан со млака вода).

Постепено ставајте прво од белото брашно и мешајте со лажица. Потоа, постепено додадете ја и палентата и маслото. Замесете тесто со рака, да биде нелепливо и да не биде ниту многу меко, ниту премногу тврдо.
- Оставете го тестото да одмори и да се дуплира.

Расукајте кора на набрашнета површина и со помош на кружни калапчиња или чаша вадете кругови (види дополнителна фотографија) и наредете ги во тава за печење.

Ѓевречињата премачкајте ги со мед, жолчка и ставете им сусам.

Печите на 200 степени околу 15-20 мин.

Добар апетит