Печени ѓевречиња со палента и мед
Состојки
- 1 квасец
- 30 мл вода
- 2 супени лажици шеќер
- 1 кафена лажица сол
- 250 мл топло млеко 3,5 масленост
- 350 гр бело брашно
- 150 гр палента
- 50 мл масло
- 2 жолчки
- 3 супени лажици мед
- сусам по потреба
Подготовка
Подготовка
Во длабок сад ставете го топлото млеко, шеќерот, солта и квасецот (претходно растопен во филџан со млака вода).
Постепено ставајте прво од белото брашно и мешајте со лажица. Потоа, постепено додадете ја и палентата и маслото. Замесете тесто со рака, да биде нелепливо и да не биде ниту многу меко, ниту премногу тврдо.
- Оставете го тестото да одмори и да се дуплира.
Расукајте кора на набрашнета површина и со помош на кружни калапчиња или чаша вадете кругови (види дополнителна фотографија) и наредете ги во тава за печење.
Ѓевречињата премачкајте ги со мед, жолчка и ставете им сусам.
Печите на 200 степени околу 15-20 мин.
Добар апетит