Милка торта
Состојки
- Пандишпан
- 7 белки
- 6 лажици шеќер
- 150 г потпечени мелени лешници
- 50 г мелени бисквити
- по 1 пакетче прашок за пециво и ванилин шеќер
- Фил
- 7 жолчки
- 3+3 лажици шеќер
- 1 пакетче ванилин шеќер
- 40 г прашок за пудинг од ванила
- 4 лажици брашно
- 125 г путер или маргарин
- 100 г Милка чоколадо со лешник
- 100 г Милка бело чоколадо
Подготовка
Има многу рецепти за торта Милка, сите се слични, а оваа ми е испробана, не е сложена, а е превкусна.
Подготовка
Пандишпан
Се матат белките со шеќерот и ванилата убаво во цврст шлаг, па постепено се додаваат мелените лешници и бисквити и прашокот за печиво и се меша убаво со шпатула или дрвена лажица. Оваа смеса се истура во плехот од шпоретот обложен со хартија за печење и се пече 10тина минути на 180 степени. Откако ќе се извади од шпоретот, се остава да се излади убаво и се сече на 3 еднакви ленти.
Фил
7 жолчки се матат со 3 лажици шеќер и 1 ванилин шеќер.
На страна се вари 600 мл млеко и во него се додаваат 3 лажици шеќер и растворениот пудинг со 4 лажици брашно претходно растворени во 200 мл млеко, убаво се меша до згуснување и на крај се додаваат претходно изматените жолчки, се мешаат убаво и смесата се трга на страна и се дели на 2 дела уште дур е жешка.
Во едниот дел се става темното чоколадо, во другото белото и се мешаат убаво додека чоколадата не се растопат. Двата фила се покриваат со најлон фолија и се ладат убаво. Откако ќе се изладат убаво, на страна се мати 125 г путер или маргарин и пола се става белиот фил, се мати убаво, и другата половина се става во темниот фил и се мати и тој убаво.
Се реди тортата, се зема една лента пандишпан, се премачкува со бел фил, па врз него кафеавиот фил. Истото се повторува и со другите 2 кори и со кафеавиот фил се премачкува на крај целата торта. Одозгора по желба се нанесува изматен шлаг.