Испечати

Турски симит кифли

Турски симит кифли

Состојки

  • 2 јајца
  • 1/2 чаша млеко
  • 1/2 чаша масло
  • 3 и 1/2 чаша брашно
  • 2 лажици путер
  • 1 сув квасец (10 гр)
  • 1 лажица шеќер
  • 1 лажичка сол
  • За сладок раствор
  • 2 лажици маџун
  • 6-8 лажици вода
  • За валкање
  • 100 гр сусам
  • За полнење
  • 100 гр сирење

Подготовка

Вкусно и помалку крцкаво тесто налик на ѓеврек...кај мене полнети со рендано биено сирење...

Подготовка
1. Замесуваме тесто со сите наведени состојки, со млака вода и млеко и го оставаме да се дуплира, да стаса.
2. За тоа време ги подготвуваме тавите, рендаме сирење и го раствораме маџунот во вода. Во еден сад ставаме сусам.
3. Откако тестото ќе стаса кинеме од него парчиња од кои формираме топчиња. Секое парче го расплескуваме во круг и му ставаме во средина рендано сирење. Ги превиткуваме на половина, ги затвораме убаво, цврсто, како чамчиња.
4. Секоја кифла ја потопуваме во растворот од маџун и вода, па ја валкаме во сусам.
5. Ги редиме во намрсено тавче или на хартија за печење, со долната страна на спојот и ја вклучуваме рерната на 200 степени.
6. Ги засекуваме на површината со нож па ги печеме додека да поцрвенат.

Забелешка
Чашата е од 250 мл или 1 кап.