Испечати

Леб со ленено семе и лупен сончоглед

Леб со ленено семе и лупен сончоглед

Состојки

  • 600гр брашно
  • 1лажица сол
  • 1 пакетче сув квасец
  • 300мл вода
  • 50гр ленено семе на Натура
  • 50гр лупен сончоглед на Натура

Подготовка

Превкусен леб кој додека беше топол се изеде цел. Толку малку состојки а толку здрав и вкусен леб.

Во сад измешајте го брашното, квасецот и солта, додајте ги семињата.
Додајте ја водата измешајте, покријте го со прозирна фолија и оставете го 12-18 часа. (не е проблем и да е повеќе)
Потоа, земете го тестото рацете нека ви бидат набрашнети за да е ви се лепи и формирајте топка, без многу месење.
Во садот каде че печете, ставете хартија за печење и печете на 200 степени околу 45 мин, додека да добие златна боја.
Оставете да се излади и пресечете.