Испечати

Прелив од лук и маслиново масло

Прелив од лук и маслиново масло

Состојки

  • 7,8 чешниња лук
  • 1 рака свеж магдонос
  • сок од еден лимон
  • маслиново масло, околу 100мл
  • сол и бибер по вкус
  • 30мл бело вино, не е задолжително

Подготовка

За љубителите на лук.

Прво го цедиме лимонот.
Ги чистиме чешнињата лук и магдоносот.
Во тесен и висок сад ги ставаме сите состојки, односно во неколку наврати со стапчест миксер ги соединуваме магдоносот, лимонот, лукот, маслиновото масло и зачините.
Сервираме во мал сад со поклопец.
Оставаме во фрижидер 30 минути за да се спојат вкусовите.
сервираме како прелив врз печена риба на жар, салати, печено месо....