Сутлијаш со пудинг
Состојки
- 3 кафени финџалчиња околу 300 гр. ориз
- 1 л. млеко
- 1 л. вода
- 3 лажици масло
- 2 ванили
- 150 гр. шеќер
- 1 пудинг од ванила
- по вкус какао, цимет, суво грозје, ореви
Подготовка
Омилен десерт....
Се мешаат водата и млекото (од нив се одделува 200 мл. за растворање на пудингот) и се ставаат на оган да зовријат. Се додава маслото.
Штом зовријат се додава исчистениот, измиениот и исцедениот ориз.
Се готви на умерен оган, со чести промешувања.
Кога е скоро варен оризот се додава шеќерот со ванилата. Се вари уште малку, па се додава разматениот пудинг, се меша и се вари уште некои 5 мин..
Се излева во наводенати чаши, садови.
Кога ќе олади се посипува со цимет, какао, орев мелен и итн...
На здравје!