Роденденска чоколадна торта
Состојки
- тесто 1
- 6 белки
- 6лаж. шеќер
- 4лаж. брашно
- 2лаж. кокос
- 5лаж. масло
- 1 прашок за пециво
- тесто 2
- 6 белки
- 6лаж. шеќер
- 4лаж. брашно
- 2лаж. кокос
- 5лаж. масло
- 1 прашак за пециво
- 100гр. сецкана црна чоколада
- тесто 3
- 6 белки
- 6лаж. шеќер
- 4лаж. брашно
- 5лаж. масло
- 2лаж. кокос
- 50гр. бела чоколада
- 50гр. ореви сецкани
- 1 пециво
- фил
- 1500мл. млеко
- 5 пудинга од чоколадо
- 18 жолчки
- 400гр. чоколада со висок процент на какао
- 250гр. путер
- 250гр. шеќер во прав
- 150гр. шеќер
- за натопување на корите
- 200мл. млеко
- 3лажици рум
Подготовка
Започнуваме со подготовка на корите.
Белките го оделуваме од жолчките,матиме се додека не добиеме густа пена.Додаваме шеќер повторно матиме додека не добиеме густ фил,прекинуваме со матење и ги додаваме останатите состојки но истите ги мешаме нежно со шпатула.Смесата ја ставаме во плех од шпорет обложен со хартија.Подготовката на преостанатите две теста е иста само што се додава чоколада и ореви.
Тестата ги печеме на 180 степени дваесетина минути,истите кога це се изладат пред да се филуваат се полеваат нежно со лажица со млеко и рум.
Пудингот го вариме заедно со шеќерот на веќе познатиот начин но овде ги матиме и жолчките во ладното млеко заедно со пудингот.Вариме се додека не добиеме убава густа крема,во врелиот крем го додаваме чоколадото и мешаме.Кремот го покриваме со проѕирна фолија и одкако добро ќе ни се излади го соединуваме со миксер со веќе матениот путер и прах шеќер.
Тортата ја филуваме со чоколадниот фил и декорираме по желба.
Тортата ја подготвив за мојот роденден.
На здравје!!!