Испечати

Роденденска чоколадна торта

Роденденска чоколадна торта

Состојки

  • тесто 1
  • 6 белки
  • 6лаж. шеќер
  • 4лаж. брашно
  • 2лаж. кокос
  • 5лаж. масло
  • 1 прашок за пециво
  • тесто 2
  • 6 белки
  • 6лаж. шеќер
  • 4лаж. брашно
  • 2лаж. кокос
  • 5лаж. масло
  • 1 прашак за пециво
  • 100гр. сецкана црна чоколада
  • тесто 3
  • 6 белки
  • 6лаж. шеќер
  • 4лаж. брашно
  • 5лаж. масло
  • 2лаж. кокос
  • 50гр. бела чоколада
  • 50гр. ореви сецкани
  • 1 пециво
  • фил
  • 1500мл. млеко
  • 5 пудинга од чоколадо
  • 18 жолчки
  • 400гр. чоколада со висок процент на какао
  • 250гр. путер
  • 250гр. шеќер во прав
  • 150гр. шеќер
  • за натопување на корите
  • 200мл. млеко
  • 3лажици рум

Подготовка

Започнуваме со подготовка на корите.
Белките го оделуваме од жолчките,матиме се додека не добиеме густа пена.Додаваме шеќер повторно матиме додека не добиеме густ фил,прекинуваме со матење и ги додаваме останатите состојки но истите ги мешаме нежно со шпатула.Смесата ја ставаме во плех од шпорет обложен со хартија.Подготовката на преостанатите две теста е иста само што се додава чоколада и ореви.
Тестата ги печеме на 180 степени дваесетина минути,истите кога це се изладат пред да се филуваат се полеваат нежно со лажица со млеко и рум.
Пудингот го вариме заедно со шеќерот на веќе познатиот начин но овде ги матиме и жолчките во ладното млеко заедно со пудингот.Вариме се додека не добиеме убава густа крема,во врелиот крем го додаваме чоколадото и мешаме.Кремот го покриваме со проѕирна фолија и одкако добро ќе ни се излади го соединуваме со миксер со веќе матениот путер и прах шеќер.
Тортата ја филуваме со чоколадниот фил и декорираме по желба.
Тортата ја подготвив за мојот роденден.
На здравје!!!