Испечати

Чоко рум обланди

Чоко рум обланди

Состојки

  • 2 листа обланди
  • 120 гр шеќер во прав
  • 120 гр маргарин
  • 120 гр чоколадо за готвење
  • 20 гр какао
  • 1 лажица рум
  • 3 лажици пржени и мелени лешници
  • За глазурата
  • 50 гр чоколадо
  • 1 лажица масло
  • 50 гр мелени лешници

Подготовка

Пред да почнеме да го спремаме филот за премачкување на обландите, во влажни крпи ги завиткуваме двете обланди да омекнат.
Во еден сад ги мешаме растопениот маргарин со шеќерот во прав, а потоа го додаваме растопеното чоколадо, какаото,румот и пржените и мелени лешници.
Како го мешате ќе видите како се стегнува убаво филот.
Одмотајте ги обландите и премачкајте ги во целост.
Пресечете ги на три ленти по должина и така мотајте ги во ролат.
Ќе добиете три тенки ролатчиња.
пресечете ги на 4 до пет парчиња, во зависност од тоа колку вие сакате да се големи колачите.
Од едната страна натопете ги со глазурата и попрскајте ги со мелен лешник.
Повторете ја постапката и со втората обланда.
На здравје